Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι: Η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα και Ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας.
Δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου
1. Εμμηνόπαυση στις γυναίκες. 2. Χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου αλλά και ανεπαρκής απορρόφησή του από το έντερο και καθήλωσή του στα οστά 3. Ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης (βάδισμα, τρέξιμο) 4. Αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών (κρεατοφαγία) 5. Το κάπνισμα.
Σημασία των τακτικών ελέγχων
Η τακτική άσκηση, ιδιαίτερα οι ασκήσεις με βάρη και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών οστών.
Στην πρωτοπαθή οστεοπόρωση ανήκουν:
α) Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, β) Η γεροντική οστεοπόρωση και γ) Η ιδιοπαθής οστεοπόρωση,
Κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι:
1 . Η ελαττωμένη κορυφαία οστική μάζα και 2. Ο αυξημένος ρυθμός οστικής απώλειας.
Η οστεοπόρωση είναι χρόνια πάθηση των οστών που προκαλεί σταδιακή αραίωση της οστικής τους μάζας.Ως επί το πλείστον σε άτομα προχωρημένης ηλικίας,δημιουργείται μείωση της πυκνότητας των σπονδύλων και στη συνέχεια του ύψους τους και της ανθεκτικοτητας τους.
Και όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομική οστεοπόρωση, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ορμονικές διαταραχές(κυρίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), Σημαίνει πως είναι πιθανό να υποστούν (οστεοπορωτικό) κάταγμα.
Η οστεοπόρωση ή αλλιώς σιωπηλή νόσος
Πολλές φορές, η καθίζηση σπονδύλου προκαλεί πόνο, ο οποίος στην αρχή είναι μικρός ή μέτριος και υποχωρεί σιγά-σιγά. Με τον καιρό, όμως , στις περισσότερες περιπτώσεις , οι πόνοι επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή χειροτερεύουν σταδιακά.
Κάθε φορά που ένας σπόνδυλος παθαίνει καθίζηση, δημιουργείται μεγαλύτερο φορτίο για τους διπλανούς σπόνδυλους.
‘Ετσι, ένα κάταγμα, δημιουργεί προϋποθέσεις να συμβούν και άλλες καθιζήσεις και η σπονδυλική μας στήλη να χάνει την ευθυγράμμισή της .
Πότε γίνεται η μέτρηση της οστικής πυκνότητας;
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας θα δείξει τις φυσιολογικές ή μη τιμές που μπορεί να υποδηλώνουν οστεοπόρωση. Είναι η μοναδική εξέταση που προσφέρει ασφαλή διάγνωση της πάθησης.
Στις όλες τις γυναίκες άνω των 65,
Σε γυναίκες και άνδρες που λαμβάνουν κορτιζόνη
Σε ασθενείς με παραμόρφωση σπονδύλων
Σε ασθενείς που έχουν υποστεί κάταγμα
Σε όσους βρίσκονται ήδη σε θεραπεία για οστεοπόρωση