Με το πέρασμα των ετών, η πιθανότητα να χειροτερέψει η κύφωση αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, μεγαλώνει και η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας
Η κύφωση είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει πολλούς ανθρώπους, ιδίως καθώς προχωρά η ηλικία, δυσκολεύοντας τη λειτουργικότητα στην καθημερινή ζωή.
Φυσιολογικά το ανθρώπινο σώμα εμφανίζει μια ήπια καμπύλη που υποστηρίζει τη στάση του σώματος και το βοηθά να στέκεται σε όρθια στάση. Οστεοπόρωση : Σιωπηλή Νόσος
Στην περίπτωση της κύφωσης όμως, η καμπύλη αυτή είναι μεγαλύτερη και η κύρτωση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό που κοινά ονομάζεται καμπούρα.
Η υπερβολική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του σώματος, να δυσκολέψει την ορθοστασία και να προκαλέσει πόνους στην πλάτη και τον αυχένα.
Σε σοβαρές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, οι πόνοι στην πλάτη να ενταθούν και να εμφανιστούν δυσκολίες στην αναπνοή και το φαγητό.
Η κύφωση διαχωρίζεται σε νεανική και σε ενηλίκων. Η κύφωση ενηλίκων, που εξετάζουμε σε αυτό το άρθρο, οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις στην κακή στάση σώματος κατά την εργασία ή την ξεκούραση, ιδίως σε ανθρώπους που δεν ασκούνται ή που παρουσιάζουν από μικρή ηλικία κάποια μυϊκή αδυναμία.
Ιδιαίτερα συχνή είναι, ωστόσο, και η ιδιοπαθής κύφωση, δηλαδή η κύρτωση της θωρακικής μοίρας, χωρίς να μπορεί να δοθεί κάποια ιατρική εξήγηση.
Τέλος, στις περιπτώσεις που η κύφωση εμφανίζεται σε άτομα προχωρημένης ηλικίας οφείλεται κυρίως στην οστεοπόρωση και στην αρθρίτιδα ή σε οστεοπορωτικά κατάγματα. Σκολίωση | Παραμόρφωση Της Σπονδυλικής Στήλης
Στα αρχικά στάδια, πολλές φορές, η κύφωση δεν εμφανίζει συμπτώματα και γίνεται αντιληπτή μόνο από τη στάση σώματος που δίνει την εντύπωση ότι ο πάσχων σκύβει.
Ωστόσο, το βασικό σύμπτωμα της κύφωσης είναι ο πόνος, ο οποίος εντείνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Με το πέρασμα των ετών, η πιθανότητα να χειροτερέψει η κύφωση αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, μεγαλώνει και η λόρδωση της οσφυϊκής μοίρας στην προσπάθεια του σώματος να ισορροπήσει.
Στην περίπτωση αυτή, η κύφωση ενδέχεται να επηρεάσει και τον αυχένα, παρουσιάζοντας συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου.
Συνοπτικά, τα συχνότερα συμπτώματα της κύφωσης είναι τρία:
• Αυχενικό σύνδρομο
• Πόνος στη ράχη
• Οσφυαλγία
Κοινός παρονομαστής των τριών συμπτωμάτων είναι ο έντονος πόνος, ο οποίος είναι και η αιτία που αναγκάζει τον ασθενή να επισκεφθεί τον γιατρό για διάγνωση και θεραπεία.
Συχνά, οι πάσχοντες αναφέρουν μεγάλη δυσκολία να παραμείνουν για πολλές ώρες σε ορθοστασία και μια γενικότερη δυσκαμψία της σπονδυλικής στήλης.
Η διάγνωση της κύφωσης γίνεται από τον ορθοπεδικό που θα εξετάσει πρωτίστως την εμφάνιση της σπονδυλικής στήλης του πάσχοντος. Στην κύφωση, το άνω μέρος του κορμού παρουσιάζει μία συγκεκριμένη εικόνα: οι ώμοι πέφτουν προς τα εμπρός και κατά το τεστ πρόσθιας επίκυψης (Adam’s test) η καμπύλη είναι προφανής.
Στον ακτινολογικό έλεγχο εξετάζεται, επίσης, αν υπάρχουν σφηνοειδείς
παραμορφώσεις των σπονδύλων, ή κάποια άλλη εκφυλιστική αλλοίωση, ενώ γίνεται και
εκτίμηση της οβελιαίας παραμόρφωσης καθώς και της ύπαρξης πιθανών παραμορφώσεων
σε μετωπιαίο επίπεδο, που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σκολίωσης. Πρόληψη Σπονδυλικής Στήλης- Kαταλυτικός o ρόλος τουFormetric 4D
Οι κηδεμόνες για τη στήριξη του σώματος στην κατάλληλη θέση είναι πολύ βοηθητικοί για τους εφήβους, αλλά σε ενήλικες, Στην περίπτωση των ενηλίκων, δρουν
υποστηρικτικά όσον αφορά την ανακούφιση από τους πόνους, καθόσον η διαδικασία της
ανάπτυξης έχει ολοκληρωθεί. Συνίστανται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως στην οστεοπορωτική κύφωση, μετά από κάταγμα σπονδύλου με οστεοπόρωση, οπου υπάρχει η ανάγκη συγκράτησης. Ορθοπαιδικός Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης Κωνσταντίνος Σταραντζής
Οι αλλαγές και οι ασκήσεις αυτές αφού αντιμετωπίσουν τους πόνους βελτιώνουν και τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης. Στην περίπτωση που ζυγίζετε περισσότερο από το φυσιολογικό, το πιθανότερο είναι ο γιατρός να σας ζητήσει να χάσετε βάρος, ώστε να μην επιβαρύνετε περαιτέρω τη σπονδυλική σας στήλη.
.
Τέλος, η χειρουργική αντιμετώπιση συνιστάται μόνο για πιο σοβαρές περιπτώσεις
κύφωσης, όπου θεωρείται ότι τα πιθανά οφέλη της χειρουργικής επέμβασης υπερτερούν
των κινδύνων επιπλοκών.
Η χειρουργική επέμβαση για κύφωση συνήθως προτείνεται εάν:
Η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης είναι πολύ έντονη.
##Η καμπύλη προκαλεί επίμονο πόνο που δεν μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα.
## Η καμπύλη διαταράσσει άλλες σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως η
αναπνοή και το νευρικό σύστημα.
##Χωρίς χειρουργική επέμβαση είναι πιθανό η δομή της σπονδυλικής στήλης να
επιδεινωθεί περαιτέρω.
Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο για μια εβδομάδα περίπου μετά την
επέμβαση και μπορεί να χρειαστεί να φορέσει ένα στήριγμα πλάτης για τη στήριξη της
σπονδυλικής στήλης, ενόσω αυτή επουλώνεται.
Θα πρέπει να περάσουν 4 έως 6 εβδομάδες από την επέμβαση για να επιστρέψει ο ασθενής
στην εργασία και στις ασχολίες του και ένας χρόνος για να αθληθεί.
Καθόλου εύκολη και ευχάριστη διαδικασία.
Καλύτερη, λοιπόν, είναι η πρόληψη από τη θεραπεία, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης.
Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.
Διαβάστε Επίσης: