Αρχικά, με τον όρο «σκολίωση», εννοούμε μία διαταραχή της ανάπτυξης στο ανθρώπινο παιδικό σκελετό όπου παρατηρείται κύρτωση πάνω από 11 μοίρες της σπονδυλικής στήλης καθώς και παραμόρφωση και στροφή των σπονδύλων σε πλάγια θέση.
Η σκολίωση είναι μία πάθηση της σπονδυλικής στήλης που αρκετά συχνά δυσκολεύει την καθημερινή ζωή εκατοντάδων παιδιών. Ανησυχείτε μήπως έχει και το παιδί σας σκολίωση; Αναρωτιέστε ποιες είναι οι ενδείξεις αυτής της πάθησης αλλά και πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε ειδικό;
Αν απαντήσατε καταφατικά, βρείτε λίγο χρόνο για να συνεχίσετε την ανάγνωση του κειμένου. Σε αυτό, θα ασχοληθούμε με την πιο συνηθισμένη μορφή παιδικής σκολίωσης, την ‘ιδιοπαθή’, έναν όρο που υποδεικνύει πως δεν είναι γνωστή η αιτία εμφάνισης της.
Σκολίωση: Πόσα γνωρίζετε για αυτή την πάθηση της σπονδυλικής στήλης;
Αρχικά, με τον όρο «σκολίωση», εννοούμε μία διαταραχή της ανάπτυξης στο ανθρώπινο παιδικό σκελετό όπου παρατηρείται κύρτωση πάνω από 11 μοίρες της σπονδυλικής στήλης καθώς και παραμόρφωση και στροφή των σπονδύλων σε πλάγια θέση. Με πιο απλά λόγια, η σπονδυλική στήλη των παιδιών που νοσούν από σκολίωση έχει μονίμως σχήμα C ή S.
Η σκολίωση είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, όπως αναφέρει και το ιατρικό κέντρο osteon, από την εμβρυϊκή ζωή μέχρι και την εφηβεία. Ανάλογα με την ηλικία όπου εμφανίζεται, η πάθηση κατηγοριοποιείται σε:
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια της ιδιοπαθούς σκολίωσης, ώστε αν τα εντοπίσετε στο δικό σας παιδί, να απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό.
Αν και σε άλλες μορφές σκολίωσης, ο πόνος του ασθενή είναι βασικό στοιχείο της πάθησης, η ιδιοπαθής σκολίωση δεν έχει τον πόνο ως σύμπτωμα.
Η κυριότερη ένδειξη της συγκεκριμένης μορφής σκολίωσης είναι η παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη. Οι άνισοι ώμοι και η ασύμμετρη μέση είναι άλλες δύο ενδείξεις της παιδικής σκολίωσης.
Επίσης, τα παιδιά που νοσούν από την συγκεκριμένη πάθηση έχουν άνισους ώμους, ανασηκωμένους γοφούς, οι ωμοπλάτες τους μοιάζουν να προεξέχουν και η τάση του σώματός τους κλίνει προς τη μία πλευρά.
Πρόληψη Σπονδυλικής Στήλης- Kαταλυτικός o ρόλος του – Formetric 4D
Η σκολίωση του παιδιού, αρκετά συχνά διαγιγνώσκεται πρώτα από τον παιδίατρο ο οποίος θα αξιολογήσει την στάση του σώματος του. Θα ζητήσει, δηλαδή, από το παιδί να σκύψει για να δει αν υπάρχει ασυμμετρία στη σπονδυλική του στήλη.
Στην συνέχεια, εάν παρατηρήσει κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης, θα παραπέμψει το παιδί σε ορθοπαιδικό για περαιτέρω έλεγχο.
Ο ορθοπαιδικός θα συζητήσει με το παιδί και με τους γονείς του για να μάθει όλα τα συμπτώματα που εμφανίζονται. Επίσης, θα ρωτήσει αν στην οικογένεια έχουν διαγνωσθεί και άλλα άτομα με σκολίωση ή αν υπάρχει ιστορικό άλλων μυοσκελετικών παθήσεων.
Το παιδί, θα κάνει, ακόμη και μερικές ακτινογραφίες καθώς σε αυτές γίνεται οπτική αναπαράσταση της σπονδυλικής στήλης και την κλίση όπου παίρνει. Πόνοι Στην Πλάτη Από Κύφωση
Ύστερα από τα αποτελέσματα των ακτινογραφιών και την κλινική εξέταση, ο ειδικός θα αξιολογήσει τον βαθμό της σκολίωσης του παιδιού, τη σοβαρότητά της και την κατεύθυνσή της και θα συνιστήσει την βέλτιστη αντιμετώπισή της.
Πολλοί γονείς παιδιών με σκολίωση ρωτούν τους ορθοπαιδικούς εάν η σκολίωση θεραπεύεται εντελώς.
Επειδή υπάρχει αυτή η κύρτωση στο παιδικό σκελετό, η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένας τρόπος που θα φέρνει την σπονδυλική στήλη στην αρχική, ίσια κατάσταση της, δίχως να χαθεί η πλήρης κινητικότητά της.
Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις παιδικής σκολίωσης, πραγματοποιείται εγχείρηση από εξειδικευμένους γιατρούς αλλά μετά από αυτή την εγχείρηση χάνεται η κινητικότητα ενός μέρους της σπονδυλικής στήλης του ατόμου.
Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να σταματήσει η εξέλιξη της κύρτωσης και να διατηρηθεί η ισορροπία του σώματος του παιδιού.
Έτσι, όταν η σκολίωση είναι ήπια, ο ορθοπαιδικός με συχνά ραντεβού παρακολουθεί την εξέλιξη της.
Επιπλέον, οι κατάλληλες ασκήσεις φυσικοθεραπείας δύνανται να βοηθήσουν σημαντικά στην ενδυνάμωση των μυών του κορμού και της πλάτης και να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την στάση του σώματος και της κινητικότητας του παιδιού.
Ο κηδεμόνας τύπου Charleston εφαρμόζεται μόνο τη νύχτα και προτείνεται για τις ηπιότερες
περιπτώσεις θωρακικής κύρτωσης, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατηγορία.
Σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση της σκολίωσης διαδραματίζουν και οι κηδεμόνες.
Οι κηδεμόνες είναι ειδικοί νάρθηκες που όταν τοποθετηθούν νωρίς στο κορμό ενός παιδιού με σκολίωση, έχουν την ικανότητα να αποτρέψουν την εξέλιξη της.
Οι πιο κοινοί τύποι νάρθηκα κατασκευάζονται από πλαστικό, είναι αόρατοι κάτω από τα ρούχα.
Τοποθετούνται κάτω από τα μπράτσα, γύρω από τη μέση, το θώρακα και τους γοφούς. Συνήθως, είναι αναγκαίο να φοριούνται περίπου 16 ώρες καθημερινά.
Ανακεφαλαιώνοντας, η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης σε ένα παιδί είναι ένδειξη για την ύπαρξη σκολίωσης. Η παιδική ιδιοπαθής σκολίωσης δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά αν διαγνωσθεί εγκαίρως μπορεί να περιοριστεί η κύρτωση της σπονδυλικής στήλης με την χρήση ορθοπαιδικών κηδεμόνων ή να διορθωθεί σε περιπτώσεις σοβαρής σκολίωσης με χειρουργική επέμβαση.
Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.