formetric4D

Σκολίωση: Πόσα γνωρίζετε για αυτή την πάθηση της σπονδυλικής στήλης;

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα διεξάγονται διάφορες έρευνες προκειμένου να βρεθούν τα αίτια για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές τα αίτια της σκολίωσης είναι άγνωστα.

Τι είναι η σκολίωση

Ο όρος ‘σκολίωση’ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Γαληνό για να περιγράψει την παραμορφωμένη σπονδυλική στήλη.

Πιο συγκεκριμένα, η σπονδυλική στήλη των πασχόντων μετακινείται προς τα πλάγια σχηματίζοντας, με αυτό το τρόπο, κυρτώματα που διαφέρουν από τον φυσιολογικό κάθετο άξονα.

Αυτά τα κυρτώματα εμφανίζονται στη οσφυϊκή περιοχή ή στη θωρακική περιοχή της σπονδυλικής στήλης του ατόμου και σχηματίζουν το σύμβολο C.

Όμως, υπάρχει και η «διπλή σκολίωση» η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή σε πάνω από μία περιοχές της σπονδυλικής στήλης σχηματίζοντας ένα S.

Πολύ σπάνια, είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σκολίωση και στην περιοχή του αυχένα των ανθρώπων.

Ποιοί και πότε μπορούν να εμφανίσουν σκολίωση

Χρήση Lazer πολλαπλοί έλεγχοι για την θεραπεία

Η σκολίωση εμφανίζεται στο 2% του πληθυσμού.Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες σε αναλογία 4:1. Επιπλέον, εμφανίζεται πολύ συχνά σε ανθρώπους της ίδιας οικογένειας. Σκολίωση: Κατανοώντας αυτή την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης

Δηλαδή, αν έχετε διαγνωστεί με σκολίωση τότε η πιθανότητα να εμφανιστεί η πάθηση στη αδερφή σας, αυξάνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό!…

Η πάθηση γίνεται συνήθως αντιληπτή στην παιδική ηλικία των ατόμων ή και στην εφηβική.Ορισμένες μορφές της σκολίωσης, οι πιο σπάνιες, μπορούν να γίνουν αντιληπτές και στα βρέφη.

Ακόμη, μπορεί να γίνει ορατή και σε ενήλικες, εάν εξελιχθεί η παιδική σκολίωση που δεν διαγνώσθηκε και δεν αντιμετωπίστηκε καθώς αναπτυσσόταν ο άνθρωπος. Η σκολίωση ενηλίκων είναι δυνατόν να εμφανιστεί και ύστερα από εκφυλιστικές αλλαγές της σπονδυλικής στήλης.ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ RB /Εξαιρετικά Λεπτος Και Ελαφρύς,Μη Ανιχνεύσιμος 

Ποια είναι τα αίτια της σκολίωσης

Από τις αρχές του εικοστού αιώνα διεξάγονται διάφορες έρευνες προκειμένου να βρεθούν τα αίτια για την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης των ανθρώπων. Τις περισσότερες φορές τα αίτια της σκολίωσης είναι άγνωστα. Σύμφωνα με τον Σουηδό χειρουργό Hans Nachemson συγκεκριμένα αίτια έχουν μόνο το 15% των περιπτώσεων της σκολίωσης.

Αν και η σκολίωση μπορεί να προκληθεί και από καταστάσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση και η μυϊκή δυστροφία (Νευρομυική σκολίωση) ή να οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες από την γέννηση (Συγγενής σκολίωση) , τις περισσότερες φορές η αιτία της νόσου δεν είναι γνωστή (Ιδιοπαθής σκολίωση).Κηδεμόνας Νέας Γενιάς με CAD/CAM Carver Robot: 

Επίσης, διάφορες γεννητικές ανωμαλίες μπορούν να επηρεάσουν την σωστή ανάπτυξη των οστών της σπονδυλικής στήλης και να προκαλέσουν αυτή την παραμόρφωση. Διάφοροι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης και ανωμαλίες του νωτιαίου μυελού είναι άλλος ένας παράγοντας πρόκλησης σκολίωσης.

Για το 85% των περιπτώσεων της παραμόρφωσης στην σπονδυλική στήλη παραμένουν άγνωστα τα αίτια και αυτές οι σκολιώσεις αποκαλούνται «ιδιοπαθείς».

Οι κατηγορίες της σκολίωσης

pediatrician-examining-boy-s-spine-

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, η σκολίωση κατηγοριοποιείται σε δύο μεγάλες ομάδες: στην οργανική και στην λειτουργική σκολίωση. Στην οργανική σκολίωση παρατηρείται δυσκαμψία, στροφή και πλάγια κλίση της ράχης και παραμόρφωση των σπονδύλων. Η συγκεκριμένη σκολίωση ανάλογα με την ηλικία που γίνεται αντιληπτή διαχωρίζεται σε εξής κατηγορίες:

  • Νηπιακή που απασχολεί τα άτομα από την μέρα της γέννησης τους μέχρι την ηλικία των 3 χρόνων,
  • Παιδική που απασχολεί παιδιά ηλικίας 4 έως 10 χρόνων,
  • Εφηβική που ταλαιπωρεί εφήβους από 10 μέχρι 18 χρόνων και
  • Ενηλίκων για όλους τους ενήλικες πάνω από 18 χρόνων.

 

Αντίθετα, η λειτουργική σκολίωση προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες και οι σπόνδυλοι εξακολουθούν να διατηρούν την αρχιτεκτονική τους. Μόλις εκλείψει ο παράγοντας που προκαλεί τη σκολίωση στο άτομο, η σπονδυλική στήλη έχει την δυνατότητα να αποκατασταθεί πλήρως εάν δεν έχουν δημιουργηθεί μόνιμες βλάβες. Στη σκολίωση αυτού του τύπου συμπεριλαμβάνονται:

  • Η στατική σκολίωση: οφείλεται σε κακή στάση του σώματος
  • Η αντισταθμιστική σκολίωση: όταν τα κάτω άκρα είναι ανισοσκελή η λεκάνη κλίνει προς το κοντύτερο σκέλος και έτσι γίνεται ορατή η σκολίωση,
  • Η ανταλγική σκολίωση που παρατηρείται όταν το άτομο πάσχει από ισχιαλγία ή από οσφυαλγία.

Πώς γίνεται αντιληπτή η σκολίωση

Στο αρχικό στάδιο, η σκολίωση δεν έχει κάποιο σύμπτωμα εκτός από την παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Από την στιγμή που αυτή η παραμόρφωση μπορεί να παρατηρηθεί από την παιδική ηλικία, ο γονέας ή ο φροντιστής του παιδιού είναι το πρώτο άτομο που θα καταλάβει τις ενδείξεις της πάθησης στο σώμα του. Συνεπώς, αν είστε γονιός και ανησυχείτε μήπως το παιδί σας έχει σκολίωση, μπορείτε να το ελέγξετε με ένα απλό τεστ επίκυψης.

Για να πραγματοποιήσετε αυτό το τεστ, ζητήστε από το παιδί να κάτσει σε στάση προσοχής. Είναι αναγκαίο να μη φοράει μπλούζα ώστε να είναι ορατή η ράχη του. Έπειτα ζητήστε του να σκύψει με τα γόνατα σε έκταση. Αν η σπονδυλική του στήλη είναι ευθεία, δεν έχει κάποιο πρόβλημα σκολίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται να απευθυνθείτε άμεσα σε ένα ορθοπεδικό.

 Ακόμη, είναι σημαντικό να παρατηρείτε τακτικά την ράχη των παιδιών σας μήπως και αντιληφθείτε:

  • Τον έναν ώμο να είναι ψηλότερα από τον άλλον,
  • Η μέση να γέρνει προς τη μία πλευρά και να γίνονται αντιληπτές οι πτυχές του δέρματος από την άλλη,
  • Μία καμπύλη στην πλάτη,
  • Το κεφάλι να γέρνει ελαφρώς προς μια μεριά,
  • Το ένα ισχίο να είναι πιο κοντά από το άλλο,
  • Η μία ωμοπλάτη να φαίνεται μεγαλύτερη από την άλλη,
  • Όταν το παιδί είναι σε όρθια θέση, το ένα χέρι φαίνεται σαν να είναι μακρύτερο από το άλλο. Επιπλέον, σε πολύ προχωρημένα στάδια, η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και στα πόδια, μούδιασμα των ποδιών αλλά και δυσκαμψία της πλάτης. Προγράμματα πρόληψης και αποκατάστασης PDK Brace 

.

Ποιες εξετάσεις απαιτούνται για την διάγνωση της σκολίωσης

Αν παρατηρήσετε κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις η επίσκεψη σε ένα ορθοπεδικό κρίνεται αναγκαία προκειμένου να υπάρξει διάγνωση της σκολίωσης. Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί σε καθιστή και σε όρθια θέση και θα πραγματοποιήσει διάφορα τεστ προκειμένου η διάγνωσή του να είναι σωστή.

Έπειτα, είναι αναγκαίες κάποιες ακτινογραφίες, όπως είναι η προσθιοπίσθια ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης από τον αυχένα μέχρι την λεκάνη και η ακτινογραφία της λεκάνης. Σε αυτές τις ακτινογραφίες μετρούνται οι γωνίες των κυρτωμάτων.

Σύγχρονες μέθοδοι τρισδιάστατης απεικόνισης και ανάλυσης, υψηλής ακρίβειας και αξιοπιστίας,  χωρίς καθόλου ακτινοβολία έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις ακτινογραφίες και χρησιμποιούνται για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της καμπυλότητας, της στροφής και της παρεκτόπισης του άξονα της σπονδυλικής στήλης

Ποια είναι η αντιμετώπιση της σκολίωσης;

Ύστερα από τον κλινικό και το ακτινολογικό έλεγχο ο γιατρός αποφασίζει τους τρόπους αντιμετώπισης της σκολίωσης.

Η παραμόρφωση στην σπονδυλική στήλη μετριέται σε μοίρες και η αντιμετώπιση της εξαρτάται από το πόσες μοίρες αυτή είναι. Σύμφωνα με τις μοίρες η σκολίωση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Σκολίωση έως 20 μοιρών,

Σκολίωση από 20 έως 40 μοιρών και

Σκολίωση πάνω από 40 μοίρες.

Η αντιμετώπιση για την πρώτη και την δεύτερη κατηγορία σκολίωσης είναι συντηρητική.

Συνίσταται, δηλαδή, η χρήση κηδεμόνα σπονδυλικής στήλης σε συνδυασμό με  φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις διορθώσεως και μυϊκής ενδυνάμωσης.

formetric4D

Χειρουργικά αντιμετωπίζονται οι σκολιώσεις που είναι από 40 μοίρες και άνω. Με την χειρουργική επέμβαση διορθώνονται οι μεγάλες καμπύλες της σπονδυλικής στήλης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αυτές οι καμπύλες μπορούν να πιέσουν έντονα την καρδιά και τους πνεύμονες και να οδηγήσουν σε καρδιοπνευμονική ανεπάρκεια.

Πώς βοηθούν οι κηδεμόνες;

Οι κηδεμόνες κατασκευάζονται για να φοριούνται γύρω από την ράχη ενός παιδιού ή ενός εφήβου.

Το χρονικό διάστημα χρήσης, το ωράριο εφαρμογής και ο τύπος κηδεμόνα ορίζονται ξεχωριστά ανά περίπτωση, πάντα σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό και τον ειδικό επαγγελματία τεχνικό ορθοπαιδικό.

Σχεδιάζονται με σκοπό να ασκούν πίεση σε συγκεκριμένες περιοχές της σπονδυλικής στήλης και να ανακατευθύνουν την ανάπτυξη της.

Με τον κηδεμόνα είναι δυνατόν να αποφευχθεί το χειρουργείο.

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, η σκολίωση είναι μία παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που επηρεάζει κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Μόλις αυτή διαγνωσθεί, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να πάψει να δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ατόμων.

Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.

Διαβάστε Επίσης: