Η σπονδυλική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα είναι η μείωση του χώρου εντός της σπονδυλικής στήλης, που μπορεί να οδηγήσει σε πίεση των νεύρων που διέρχονται από αυτήν.Πώς Να Προλάβετε Τη Σκολίωση
Μερικοί άνθρωποι με στένωση μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Κάποιοι μπορεί να έχουν πόνο στη μέση ή στον αυχένα, μυρμήγκια, αδυναμία χεριών ή ποδιών. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.
Είναι μια πολύ συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης, η συχνότητα εμφάνισης της έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και εμφανίζεται το ίδιο συχνά σε άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών.
Η σπονδυλική στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση και ερεθισμό των νεύρων. Η κύρια αιτία της σπονδυλικής στένωσης είναι η φυσική φθορά των σπονδύλων με την πάροδο του χρόνου.Κύφωση σπονδυλικής στήλης
Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι μεταξύ των σπονδύλων μας μπορεί να εκφυλιστούν, οδηγώντας στην ανάπτυξη οστικών εξάρσεων και οστεοαρθρίτιδας.
Αυτές οι οστικές δομές μπορούν στη συνέχεια να καταλάβουν χώρο μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, ασκώντας πίεση στα νεύρα και προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα.
Ωστόσο, σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήδη οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική τους στήλη, μια δισκοκήλη μπορεί να περιορίσει περαιτέρω τον διαθέσιμο χώρο για τα νεύρα και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
Μια άλλη συχνή αιτία σπονδυλικής στένωσης είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Αυτοί οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των σπονδύλων και μπορεί να καταστραφούν ή να μετατοπιστούν, ασκώντας πρόσθετη πίεση στη σπονδυλική στήλη.
Σε νεότερα άτομα, μια κήλη δίσκου μπορεί να προκαλέσει άμεσα σπονδυλική στένωση.
Αυτές είναι οι συνήθεις αιτίες της σπονδυλικής στένωσης, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες,γενετικοί,η προηγούμενοι τραυματισμοί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης
Ενώ ορισμένες περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι αναπόφευκτες λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο.
Η διατήρηση καλής στάσης του σώματος, η άσκηση σωστής μηχανικής του σώματος και η τακτική άσκηση για την ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σπονδυλικής στένωσης. Οστεοπορωτικό κάταγμα
Η στένωση της σπονδυλικής στήλης, αν και αρχικά δεν είναι εμφανής στην πιο επικίνδυνη μορφή της, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για όσους την παραμελούν. Οι επιπτώσεις της σπονδυλικής στένωσης μπορεί να είναι εξουθενωτικές και να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπηρία εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.Τι είναι η σπονδυλόλυση?
Ωστόσο, ο κίνδυνος κλιμακώνεται όταν επηρεάζει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Η συγκεκριμένη περιοχή φιλοξενεί τον νωτιαίο μυελό, μια λεπτή και ζωτικής σημασίας δομή που λειτουργεί ως προέκταση του εγκεφάλου. Οποιαδήποτε βλάβη στον νωτιαίο μυελό είναι συνήθως μη αναστρέψιμη
Η αρχική προσέγγιση μπορεί να είναι συντηρητική, αποσκοπώντας στην βελτίωση της κλινικής συμπτωματολογίας του και μπορεί να περιλαμβάνει την χρήση ειδικού κηδεμόνα ή ζώνης οσφύος.
Ο κηδεμόνας που χρησιμοποιείται για την σπονδυλική στένωση στοχεύει στο να περιορίσει την οσφυϊκή λόρδωση, που μειώνει το εύρος του σπονδυλικού σωλήνα.
Υπάρχουν ερευνητικές αποδείξεις πως σε μεγάλο ποσοστό των ασθενών οι πόνοι και η διαλείπουσα χωλότητα βελτιώνονται σημαντικά, όσο ο ασθενής φοράει τον κηδεμόνα.
Σε περίπτωση που συνυπάρχει θωρακική κύφωση, στον κηδεμόνα μπορεί να τοποθετηθούν αντηρίδες για να μειώνουν ταυτόχρονα την κύφωση.
Η χειρουργική θεραπεία, προτείνεται σε περιπτώσεις που η σωστή συντηρητική θεραπεία για 6 μήνες δεν έχει βελτιώσει την συμπτωματολογία του ασθενούς, καθώς και σε καταστάσεις που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης σε προχωρημένα στάδια της στένωσης.
Συμπερασματικά, ο κίνδυνος της σπονδυλικής στένωσης εξαρτάται από την περιοχή που επηρεάζει, με την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη. Η παραμέληση αυτής της πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία, ιδίως εάν προκαλέσει βλάβη στον νωτιαίο μυελό. Η άμεση ιατρική συμβουλή είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η εξέλιξη της νόσου και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της στον οργανισμό. Μην περιμένετε – ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με σπονδυλική στένωση.Κήλη Μεσοσπονδυλίου Δίσκου
Η έγκυρη ενημέρωση και η έγκαιρη αναγνώριση μυοσκελετικών δυσλειτουργιών στα παιδιά του σήμερα, διασφαλίζει μυοσκελετική υγεία και παραγωγικότητα των ενηλίκων του αύριο.
Διαβάστε Επίσης